Att låtsas att allt var okej blev snart vardag.

Hej, jag heter Freja! Jag är tolv år och går i 6:an. När jag var tio år så fick jag mitt cancerbesked, leukemi. Leukemi är en cancer som sätter sig i benmärgen. Innan jag blev sjuk så sportade jag mycket, jag gillade att röra på mig. Men av alla behandlingar har jag blivit benskör, det gör att jag inte kan göra så mycket som jag gillade att göra innan. I stället har jag fått nya intressen som att laga mat. Det kommer nog ifrån att maten inte smakade så mycket under behandlingen. I alla fall så smakade den annorlunda.

Jobbigt att tappa håret

Om jag ska vara ärlig så minns jag inte så mycket av den första tiden. Men jag vet att något av det första jag tänkte på var det här med att tappa håret. Jag tyckte att det skulle bli så jobbigt att se sjuk ut. Behandlingen började och som sagt så tappade jag håret. Det var jobbigt så klart, men efter ett tag var det inte så farligt. Peruken som vi skaffat fick bara stå på hyllan och damma. 

Jag var i skolan så mycket jag orkade. Jag tror inte att någon förstod hur mycket jag ansträngde mig för att kunna komma till skolan. Att få cytostatika på sjukhus varje fredag var inte lätt. Att låssas att allt var okej, att inte visa hur tufft det egentligen var blev snart vardag. Att alltid säga ”ja... jag mår bra” när någon frågade. Alla i skolan såg bara den pigga glada Freja, men när jag kom hem så var jag helt slut. Fast även om skolan gjorde mig väldigt trött så fick det mig att tänka på något annat ett tag. Skolan har faktiskt varit något av det viktigaste för mig. Kanske inte det här med att lära sig saker utan att få träffa kompisar, eller framförallt att få träffa Vera, min absolut bästa vän som alltid funnits där för mig under min sjukhustid. Jag vet faktiskt inte hur klassen reagerade, jag var inte där när de fick veta vad som hänt mig. Det var bara Vera som fick höra det av mig. 

Vill hjälpa barn med cancer

Enligt mig ser framtiden ljus ut, jag vet vad jag vill bli och jag ser vägen dit. Jag vet att mitt framtida jobb kommer att hjälpa många barn med cancer. Troligtvis har ni redan listat ut vad jag vill jobba som, men här kommer det ändå… barncancerforskare det bästa jobbet i hela världen!

Hälsningar

/Freja

 

Fråga Freja.

Är det något du undrar över? Fråga mig så ska jag göra mitt bästa för att svara dig direkt. Din fråga kommer inte att publiceras.