Jag blev starkare än jag hade kunnat drömma om.

Jag heter Dosti Tuana och är snart 20 år gammal, född och uppvuxen i Stockholm där jag fortfarande bor. Nu till sommaren tar jag studenten och jag har många mål och drömmar, jag vill jobba med juridik i framtiden. Jag är en person som brinner för jämställdhets- och jämlikhetsfrågor i samhället. Jag är också den där ärliga kompisen som ger alla ett wake-up-call när det börjar spåra. Samtidigt är jag den översociala personen som har lätt att skapa nya kontakter. Men jag kan ändå sätta gränser ifall det behövs. Jag har en stark vilja och låter ofta min envishet leda mig framåt till en bättre vardag – och jag är inte rädd för något, jag är redo att ta mig an världen när det behövs. 

Vände depression till styrka

Min cancer gjorde att jag blev deprimerad under väldigt lång tid. Men när jag väl hade bearbetat allt som kändes jobbigt blev jag faktiskt en starkare person än jag någonsin hade kunnat drömma om. Jag har något som inte alla har och det är karaktär.  

Innan min sjukdom hade jag precis börjat skolan, jag förstod inte särskilt mycket om världen utan levde och lekte som normalt. Jag har alltid varit en sann vän mot folk (mitt namn, Dosti, betyder också vän) och jag var också bra på att lära känna nya människor. När jag blev sjuk började ett inferno av tabletter, mediciner, kanyler, smärtor och annat. 

Vill nå långt

Jag har inga problem med att prata om det som hänt, men det gör ont att tänka på hur länge jag hatade mig själv på grund av mina erfarenheter och hur länge jag var deprimerad på grund av min sjukdom. Jag blev frisk men var fortfarande som ett skal av det jag hade kunnat vara, tills för bara något år sedan. Jag har valt mina strider noggrant och blivit en stark person. I min nuvarande skola känner jag så enormt mycket stöd studiemässigt att jag har börjat lita på mina egna förmågor i livet – för jag är faktiskt bra på mycket! 

Min sjukdom lärde mig tidigt att tänka kritiskt och inte bara acceptera saker, och nu har det gjort att jag engagerat mig politiskt. Vilken framtid är det egentligen jag vill ta del av? Vad vill jag skapa? Jag vet inte ännu. Jag har visioner, jag har drömmar, jag har mål. Men en sak är säkert. När jag vet vad jag vill, då ska jag nå dit!

/Dosti


Fråga Dosti.

Är det något du undrar över? Fråga mig så ska jag göra mitt bästa för att svara dig direkt. Din fråga kommer inte att publiceras.