Per Kogner

Per Kogner, Barncancerläkare och professor i barnonkologi

Jag heter Per Kogner och är barncancerläkare och forskare. Jag träffar barn med cancer och har särskilt intresse för barn med neuroblastom, en tumör i det självstyrande sympatiska nervsystemet. Den är biologiskt väldigt spännande och kliniskt ibland väldigt svår att bota. Jag har en forskargrupp som studerar olika sidor av neuroblastom. Vi försöker förstå sjukdomens biologi och hitta nya bättre sätt att behandla dessa, oftast små barn. Vi har många olika samarbetsprojekt, både inom Sverige och internationellt.

Extra roligt har varit att se och bidra till en positiv utveckling för drabbade barn. Idag botar vi många fler barn än vad som var möjligt när jag började på 1980-talet. Nu får vi också träffa barn som blivit vuxna överlevare med olika sorters biverkningar, vilket motiverar forskningen ännu mer. Idag prövar vi omega-3 fettsyror för barn som är klara med annan behandling för att lindra långsiktiga biverkningar.

När jag inte forskar eller jobbar med sjukvård tycker jag om att åka skidor, helst utför, samt åka båt eller köra motorsåg.

Lars Rodvaldr