Margareta af Sandeberg

 

Forskar om omvårdnad, Karolinska Institutet

Jag har arbetat med barncancer sedan innan det var riktigt erkänt att barncancer fanns, då de flesta barn med cancer dog. Det som driver mig är att jag har kunnat följa utvecklingen och upplevt att allt fler barn som vi inte trodde kunde botas, blir friska. Ingenting är omöjligt! 

Jag har alltid brunnit för att försöka förhindra sjukvårdens och familjers spontana strävan att, i all välmening men ofta i onödan, skydda barnen mot risker. Ett exempel är att barnen ofta hindras från att gå i skolan under behandlingstiden främst på grund av rädsla för infektioner. Detta trots att tidigare kunskap, forskning och berättelser vittnar om att barnen i stället hamnar i utanförskap och skolsvårigheter. Det är en av orsakerna till att jag startade det nationella nätverket av konsultsjuksköterskor inom barncancervård vars främsta syfte är att förbättra förutsättningarna för att barnen aldrig ska känna att de kommit ifrån skolan och sina kamrater. 

På barncancerenheten arbetar jag också mot att rädsla för att barnen ska bli undernärda ska orsaka dåliga matvanor och fetma. Jag ingår också i en forskargrupp som studerar moralisk stress och etiskt klimat bland de som arbetar inom barncancervården i norden. 

Privat är jag en sportnörd och en sann Djurgårdare.

Alla forskare i vår panel