Anders Castor

 

Barnläkare och etikforskare, Lunds Universitet

I mitt arbete tar jag hand om barn med alla typer av cancer men jag håller mig särskilt uppdaterad om leukemisjukdomarna. Jag håller också på med en del forskning om just leukemier hos barn. Jag har ett stort intresse för etiska frågor - som det finns många av inom barnonkologin. Jag brinner särskilt för de utmaningar vi ställs inför när vi vårdar barn och ungdomar. Till exempel när vi vårdar barn som inte går att bota – hur ska vi förstå det i tid, så att vi inte fyller barnets sista tid med meningslös och kanske plågsam behandling? Hur bör vi tänka? Och hur bör vi inte tänka? 

Tyvärr är världen full av barn i länder som har mycket mindre resurser än vi har i Sverige. Där finns stora behov och mycket kan göras med relativt små medel. Jag har via ett projekt i Lund haft förmånen att arbeta med barnonkologkollegor i Vietnam för att förbättra situationen för barn med cancer där. 

Så jag kan bara konstatera att det är ett fantastiskt spännande jobb jag har. Det skulle finnas lite fler timmar på dygnet, bara…

Alla forskare i vår panel