forskar-TV

Här kan ni följa oss när vi möter Sveriges främsta cancerforskare. Vi vill ta reda på mer om sjukdomen och få svar på frågorna vi bär på. Hur påverkar strålning den växande hjärnan, vad händer med den bortopererade tumörcellen, när blir blodcellen en leukemicell och om det är farligt att sova bredvid mobilen? 

Vi tog reda på vilken forskare som visste mest om de olika cancerformerna och kontaktade hen. Sen skrev vi frågor, och planerade tillsammans med redaktionen hur vi skulle filma. Här ser ni resultatet av samtalen mellan oss och forskarna i form av en rad kortfilmer.

 

Lisa träffar forskaren Lisa Westerberg på Karolinska institutet. Lisas forskning handlar on huruvida mutationer i immuncellers cytoskelett förhöjer risken att utveckla tumörer hos barn. Hon visar Lisa hur en tumör ser ut.

Chasmin träffar Fredrik Johansson Swartling som forskar om hjärntumören ponsgliom och återfall.

Klara pratar med Louise von Essen, professor i vårdvetenskap, om varför man mår dåligt när man är sjuk och tillsammans klurar dom på hur man skulle kunna hjälpa fler som behöver stöd.

André besöker Gustaf Ljungman, docent och överläkare inom barnonkologi. Han vill veta mer om hjärntumörer, och var de tar vägen när de opererats bort.  

André träffar forskaren Susanna Ranta på KI. Susanna arbetar kliniskt på barnavdelningen på Karolinska, på sin lediga tid forskar hon om seneffekter hos barn som har haft leukemi.

André åker till barnavdelningen Albatross på KI, Huddinge. Där träffar han Mikael Sundin som forskar på blodcellstransplantationer hos barn som har haft leukemi.

Forskare Lene Uhrbom berättar för Chasmin om sin forskning på hur genetiska förändringar i hjärntumören gliom påverkar tumörutveckling.

Klara besöker Andreas Lennartsson, doktor i medicinsk vetenskap, för att ta reda på vad han och hans kollegor forskar på just nu.

Eric besöker Anna Andersson, docent och leukemiforskare, på hennes labb. Han vill veta allt om cancerforskning och hur det går till på ett cancerlabb.

Per Kogner berättar för Isak om vilken inverkan omega 3 har på celler och om förhoppningen att hitta snällare behandlingsmetoder. 

Isak ställer frågor och undrar hur långt Klas Blomgren kommit i sin forskning kring sena bieffekter av strålning på den växande hjärnan. 

Kajsa Paulsson om varför en blodcell blir en leukemicell och vilka leukemiforskningens nästa steg är. Freja berättar att hon vill bli forskare. 

Margareta af Sandeberg berättar för Dosti om hennes forskning om varför cancersjuka barn mår bra av att fortsätta gå i skolan. 

Anders Castor om etikforskning. När slutar man att behandla ett sjukt barn och vem bestämmer det? Aida undrar över hennes chanser att kunna få barn.

Jennifer frågar Jonas Mattsson om vad som sker i kroppen när en får cancer. Han berättar om den senaste forskningen och hur vi kan attackera cancerceller. 

Karin Forsberg Nilsson visar Isak hur hon odlar cancerceller för att sedan följa hur de i möss växer.  

Freja frågar Ola Hermanson varför barn får cancer, om vi inte borde sova bredvid mobilen och hur olika människors immunförsvar skiljer sig åt. 

Dosti möter Pernilla Pergert och pratar etik. Hur många obehagliga sanningar klarar ett cancersjukt barn av att höra? Hur ont får en behandling göra? 

Hur ser det vuxna livet ut för barncanceröverlevare? Aida känner ovisshet och frågar Cecilia Follin om sena komplikationer, kan det bero på cancern?

Jennifer pratar med Lena Wetterstrand om fertilitet och sexualitet. Hur påverkas det efter cancern? Kan tidigare cancerbehandling påverka en graviditet?

 

Femton cancerforskare. Läs mer om vad våra forskare gör, hur de arbetar och vad de brinner för.