Intresset som hjälpte mig under sjukdomen

Ett av de bästa tipsen jag kan ge till dig som fått en cancerdiagnos eller går igenom en annan tuff period i livet är att planera saker som du vill göra både under din sjukdomstid men även efteråt. Det kan vara både små och stora saker, med långa mellanrum såväl som korta men kravet är att du har något att se fram emot, det är extremt viktigt. Man pratar hela tiden om att man ska leva i nuett och göra det bästa av situationen. Till viss del kan man göra det men ibland måste tankarna vara någon annanstans än just där och då. För mig var detta väldigt viktigt och är fortfarande idag.

Jag älskade att låna sjukhusets kök för att laga mat under tiden jag var inlagd för behandling.

Jag älskade att låna sjukhusets kök för att laga mat under tiden jag var inlagd för behandling.

Tänk på vad du tycker är kul att göra. Det kanske är att åka till Liseberg, gå på bio eller spela dator med dina vänner. För mig var det matlagning. Jag lagade mat jämnt. Det kan bero på att jag åt kortison och fick en fruktansvärt bra aptit. I alla fall så fann jag ett stort intresse i just matlagningen. Ibland ställde klockan på vissa klockslag då jag visste att matlagningsprogram skulle gå på TV bara för att ta åt mig och lära mig saker.

Jag lagade middag nästintill varje dag till min familj och skrev långa handlingslistor till mamma med allt hon skulle köpa så jag kunde laga. Kanske inte helt normalt för en 14-åring men det var absolut min största passion just då. Med detta kunde jag alltså se fram emot kvällen då jag fick laga mat igen och servera min familj och ibland grannar. Jag kommer ihåg en födelsedagspresent från den tiden, ärligt talat så tror jag inte att jag kommer ihåg någon annan. Det var presenten jag fick av min granne. Presenten var att jag, han och pappa skulle gå på den bästa Italienska restaurangen i Göteborg. Om någon av er har läst min tidigare blogg så vet ni om min kärlek för Italien och Italiensk mat. Ni kan nog förstå hur mycket jag älskade den presenten.

Som ni förstår är vi alla olika och via alla har olika intressen och saker vi kan drömma om och se fram emot. Försök tänka efter vad det är ni gör som får er att glömma bort jobbiga saker, det som ni kan längta riktigt mycket efter och gör det oftare. På så sätt kan en tid som kan verkar väldigt lång och jobbig istället kännas kortare och bli lite mindre jobbig!

Jag och min granne när vi lagar mat tillsammans.

Jag och min granne när vi lagar mat tillsammans.

Calle JosefssonComment